ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Bol u laktu - teniski lakat i druge povrede lakta

Decembar 4, 2023

Povrede lakta su veoma česte i mogu se javiti iz različitih razloga. Jedna od najpoznatijih povreda lakta je teniski lakat, ali postoji i niz drugih povreda koje mogu uzrokovati bol u ovom delu tela. U ovom blogu ćemo istražiti ove povrede lakta i kako se možete nositi sa njima.

Šta je teniski lakat?

Teniski lakat je medicinski poznat kao lateralni epikondilitis. Ova povreda se javlja kada se tetive koje povezuju mišiće podlaktice sa spoljnom stranom lakta nadražuju ili oštećuju. Iako je nazvan teniskim laktom, ova povreda može se javiti kod svih ljudi, bez obzira na to da li igraju tenis ili ne. A najčešće se javlja kod ljudi koji se uopšte ne bave sportom ali njihov rad zahteva često korišćenje mičića opružača šake.

Simptomi teniskog lakta

Kada imate teniski lakat, možete osetiti bol u spoljnoj strani lakta koji se može proširiti na podlakticu i šaku. Ova bol može biti intenzivna i otežavati vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su držanje predmeta, otvaranje vrata ili pisanje. Pored bola, možete osetiti i slabost u ruci i smanjenu pokretljivost zgloba.

Uzroci teniskog lakta

Iako se naziva teniskim laktom, ova povreda može biti rezultat ponavljajućih pokreta ruku i zglobova koji se javljaju u mnogim aktivnostima, uključujući rad na računaru, slikanje, kuvanje i podizanje teških predmeta. Ponavljajući pokreti stvaraju opterećenje na mišićima podlaktice i tetivama lakta, što dovodi do upale i bola.

Drugi tipovi povreda lakta

Pored teniskog lakta, postoje i drugi tipovi povreda koje mogu uticati na bol i zdravlje lakta. Evo nekoliko čestih povreda koje vam mogu prouzrokovati bol u ovom delu tela.

Medijalni epikondilitis: Ova povreda se često naziva i golferski lakat. Javlja se kada se tetive mišića podlaktice koji povezuju mišiće sa unutrašnjom stranom lakta nadražuju ili oštećuju. Ovaj problem može biti posledica ponavljajućih pokreta koji opterećuju ovaj deo tela.

Distorzija lakta: Distorzija lakta je povreda ligamenata lakta koja se obično javlja kao rezultat iznenadne sile ili traume. Ova povreda može se desiti tokom pada na ispruženu ruku ili prilikom nezgodnog pokreta zglobova. Simptomi mogu uključivati bol, otok i smanjenu pokretljivost zgloba.

Lečenje i prevencija ostalih povreda lakta

Lečenje i prevencija drugih povreda lakta slični su onima kod teniskog lakta. Važno je da se pravovremeno obratite lekaru radi tačne dijagnoze i preporučenog tretmana. Odmor, fizikalna terapija, primena leda i upotreba ortopedskih pomagala mogu biti deo lečenja ovih povreda. Takođe, prevencija uključuje održavanje pravilne tehnike pokreta, zagrevanje i istezanje pre aktivnosti, kao i jačanje mišića oko lakta kroz vežbe snage.

Zaključak

Bol u laktu, posebno teniski lakat, može biti veoma neprijatan i ometati vašu svakodnevicu. Ukoliko osetite simptome povrede lakta, važno je da se obratite stručnjaku za dijagnozu i lečenje. Pravovremena intervencija i pravilan tretman mogu vam pomoći da se oporavite brže i sprečite dalje komplikacije. Ostanite pažljivi prema svojim zglobovima i slušajte svoje telo kako biste održali zdravlje lakta i sprečili povrede.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×