ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Šta podrazumeva nega nepokretnih lica

Mart 7, 2023

Briga o nepokretnoj osobi predstavlja skup stvari koju činite umesto, i za osobu koja ne vlada svojim ekstremitetima.

 

Ovo je posebna vrsta pomoći i obaveza, koje mnogi ukućani često preuzimaju na sebe; Ponekad ni ne znajući šta ih čeka, kako se pomoć pravilno pruža, šta treba da očekuju, i - ponajmanje, dokle će ih briga o nepokretnom dovesti.

 

Tim iz Ortopedije je pripremio ovaj tekst kako bi vas na vreme uputio u sve što podrazumeva nega nepokretnih lica, kako možete olakšati i sebi i njima, i ističemo šta vaša pomoć znači osobi o kojoj brinete.

 

Uloga kvalitetnog kreveta: Prvi korak u sprečavanju dekubita

 

Udoban krevet je često presudan za psiho-fizičko zdravlje nepokretne osobe, uzevši u obzir da će nepokretna osoba najveći deo vremena provesti u krevetu.

 

Neudoban krevet može biti izvor velike nervoze, bolova u raznim delovima tela, može kriti i veliki broj bakterija, posebno ako je dušek stari ili ako preko njega ne koristite mušemu.

 

Uloga dušeka u nezi nepokretne osobe postaje primarna briga jer kvalitetan dušek predstavlja prvu liniju odbrane (zajedno sa kvalitetnom telesnom higijenom) od pojave dekubitnih rana.

 

Šta su dekubitne rane?

 

Dekubiti (pressure ulcer) su hronične rane izazvane dugotrajnim pritiskom na meka tkiva na telu. Ove rane najčešće nastaju na delovima gde je koža najtanja, odnosno gde su kosti bliže površini kože.

 

Pritisak vodi do nedostatka krvi, ćelije odumiru, i dolazi do pojave otvorenih rana. One se skraćeno zovu dekubitusi, ili dekubiti.

 

Ortopedija vam pomaže da savladate sve probleme sa nagnječenjem tkiva

 

Da bismo upešno savladali postojeće dekubite, i prevenirali nove - nega invalida bi morala da podrazumeva nabavku kvalitetnog kompresionog dušeka ili sa memorijskom penom koja bi rasteretila najosteljivije delove tela (glava i ramena, sedalni deo, pete).

 

Antidekubitni dušeci sa kompresorom i neizmeničnim punjenjem i/ili pražnjenjem pružaju mogućnost konstante masaže celog tela. 

 

Možete ih raširiti na ceo krevet i pričvrstiti trakicama koje se podvlače ispod klasičnog dušeka. Neki modeli se mogu koristiti u preventivne svrhe, zato ne oklevajte da nas kontaktirate radi konsultacije.

 

Možete ih raširiti na ceo krevet i pričvrstiti trakicama koje se podvlače ispod klasičnog dušeka. Neki modeli se mogu koristiti u preventivne svrhe, zato ne oklevajte da nas kontaktirate radi konsultacije.

 

Posetite i naš sajt i istražite celu ponudu antidekubitnog programa.

 

Telefoni za kontakt:

+381 11 7621-952

+381 63 648-116

 

Sredstva za higijenu

 

Sve rane, ojede, osipe, poderotine i druge pojave od ležanja i defeciranja treba lečiti na vreme! Najbolji način za prevenciju ovakvih pojava jeste redovno (svako jutro!) brisanje bolesnika. Imajte u vidu da bi i kupanje nepokretne osobe trebalo da se dogodi barem jednom (ili dva puta) nedeljno.

 

Redovno osvežavanje i odstranjivanje nečistoće i znoja sa lica, vrata, zuba, pazušne regije, grudi, ruku i leđa sprečiće pojavu neugodnog mirisa. Osim toga, redovnim pranjem i trljanjem kože, podstičmo i bolju cirkulaciju krvi.

 

Nakon toga, rane treba previti, namazati adekvatnom mašću, kremom ili melemom, pa zaštititi zavojem ili oblogama od daljeg trenja i/ili kontakta sa spoljašnjom sredinom.

 

Ogrubele delove kože treba takođe tretirati, gelovima koji bi vršili blagi piling i odstranjivali mrtve delove kože. Izbegavajte mehaničke pilinge.

 

Rešenja u vidu gela i kreme su delotvornija, a nećete rizikovati mehanička oštećenja, na već oslabljenoj i poroznoj koži nepokretne osobe.

 

Šta će vam biti neophodno ako negujete nepokretnu osobu?

 

Lopata za nepokretne koji leže, ili toaletna kolica i stolice, za invalide koji imaju mogućnost voljne mobilnosti. Tu su i profesionalni dodaci kao što su bazenčići za pranje kose, kreveti za kupanje i dr. 

 

U profesionalnim uslovima, moguće je nabaviti i bolničku dizalicu, koja znatno olakšava prenošenje pacijenta sa jednog nameštaja na drugi, namenski, ili sa kreveta na invalidska kolica.

 

Promena pelena kod nepokretnih osoba

 

Briga o redovnom odlasku u toalet još jedna je, važna, stavka na temu šta podrazumeva nega nepokretnih lica. Ukoliko se kod kuće brinete o nepokretnoj osobi, vrlo je verovatno da ćete biti odgovorni za promenu pelene za odrasle, sve dok pacijent leži u krevetu. 

 

Pokušaćemo da vam kroz narednih nekoliko koraka, učinimo lakšim zadatak menjanja pelena, i utoliko ga učiniti ugodnijim za osobu o kojoj se brinete.

 

  1. Stavite higijenske rukavice
  2. Ukoliko bolesnik ima podesivi krevet, namestite ga na udobnu visinu. Uzglavlje podesiti što više vodoravno
  3. Dok pacijent leži na leđima, otkopčajte lepljivu traku pelene za odrasle
  4. Okrenite pacijenta na bok i izvucite zaprljanu pelenu
  5. Vlažnim maramicama ili mokrim peškirom dobro obrišite regiju koju je prekrivala pelena
  6. ! Važno je dobro obrisati i osušiti kako ne bi došlo do ojeda
  7. Nakon svakog menjanja pelene namazati kremu
  8. Na suvu kožu staviti novu pelenu: prvo je postavite ispod boka, a ostatak pelene poravnajte na krevetu
  9. Okrenite pacijenta na pelenu, a zatim izvucite prednji deo i preklopite je
  10. Dobro zalepite pelenu i nakon toga obucite pacijenta

 

Emotivna i mentalna pomoć nepokretnima

 

Potpuna posvećenost i obazrivost su podrazumevane kada je nega nepokretnih lica u pitanju. Moramo se konstantno truditi kako bi se dani bolesti olakšali pacijentu i koliko-toliko učinili prijatnijim.

 

Nepokretnost može naslati usled različitih bolesti, operacija ili povreda. Neke osobe koje se mogu kretati uz pomoć hodalice, štapa, štaka ili invalidskih kolica, pa je vrlo značajno informisati se i o tome šta sve morate znati kada birate invalidska kolica.

 

Pogledajte više o tome na ovom linku: Kako odabrati invalidska kolica i šta morate znati kada

 

Pomagala o kojima smo pričali u tekstu mogu biti od velike pomoći nepokretnoj osobi ili osobi koja o nepokretnom licu brine.

 

Negovanje nepokretnih osoba zahteva puno pažnje i strpljenja. Porodice vrlo često angažuju stručnu pomoć kako bi pacijent dobio svu neophodnu negu, a tim Ortopedija - Novi život je tu da omogućeni mobilnost i obezbedi bolnički nameštaj na visokom nivou.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×