ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Saveti za navikavanje na ortopedska pomagala

Mart 13, 2023

Ortopedska pomagala su namenjena da drže stabilnost kostiju zglobova, tetiva, ligamenata i mišića.

 

Jedno je sigurno - Ako postoji problem, treba ga rešavati što pre!

 

Međutim, znamo da je za mnoge teško da se naviknu na svoju ortozu... Neki se muče ali istrajavaju, dok drugi odustanu jer “nikako da se naviknu”.

 

Danas smo vam pripremili nekoliko saveta za navikavanje na ortopedsko pomagalo, i ukazujemo na promene do kojih može doći ukoliko svoje pomagalo stavite da na njega pada prašina.


Navikavanje na ortopedska pomagala zahteva trud i strpljenje

 

Tretmani koje dobijete u bolnicama i od lekara su ključni faktor vašeg oporavka. Međutim, njihova delotvornost je najčešće uslovljena kućnom negom i korišćenjem preporučenih ortopedskih pomagala.

 

Ona će presudno uticati na poboljšanje vašeg stanja. Oštećenja i nepravilnosti u lokomotornom sistemu zahtevaju korišćenje tehničkih sprava, jer je njihova osnovna funkcija da vrate stabilnosti i mobilnosti vašem telu.

 

Zbog toga - ako želite da se oporavite, morate prihvatiti svoju trenutnu situaciju i stvoriti uslove za nove navike.

 

66 dana svakodnevnog korišćenja je potrebno da stvorite naviku

 

Znate li da je za razvoj kvalitetne navike potrebno neku stvar da uradite čak 66 puta?

 

Zato je idealno da svoju ortozu/protezu/pomagalo uvodite lagano. Po 15 minuta svakog dana. Prvo nakratko, pa sve duže i duže. Na ovaj način, proces oporavka će biti i produktivan i efikasan.

 

Sigurno je i da ćete morati da se naoružate strpljenjem. Kretanje je otežano tokom oporavka, pa će vam biti neophodna pomoć i drugih lica da biste obavljali neke osnovne potrebe.

 

Razumemo da sve ovo može da vas frustrira, ali faza privikavanja na pomagalo je važna faza oporavka i omogućavanja samom sebi da budemo mobilni. Stvaranje navike za korišćenje štake ili kolica je krucijalno za povratak u snagu!

 

Potražite savet stručnjaka za navikavanje na štake i dr.

 

Najlakši način da prevaziđete sve poteškoće kada je navikavanje na ortopedska pomagala u pitanju, jeste da se detaljno upoznate sa namenom svog pomagala.

 

Pomoć i saveti stručnog lica takođe mogu olakšati proces korišćenja sprava. Trebalo bi i neko da vam pokaže kako se koriste štake, na primer, ili kako se koriste invalidska kolica. Uvek je lakše kada vam prvo neko pokaže, pa onda sami isprobate. I - ne odustajte!

 

Šta sve može da pogorša deformitete koje ortoza popravlja

 

Biće vam lakše da se naviknete na korišćenje invalidskih pomagala ukoliko pazite na još neke faktore. Ovo su faktori koji direktno utiču na oporavak, ali i na funkcionalnost:

 

  1. Prekomerna telesna težina - obratite pažnju na dosadašnju ishranu (prihvatite to da treba da oslabite, ili da se ugojite kako biste povratili snagu)
  2. Neudobna obuća je strogo zabranjena!
  3. Izbegavajte dugo kretanje (za navikavanje na ortopedska pomagala, dovoljno je da se “družite” sa ortozom do pola sata dnevno. Nema potrebe podvrgavati sebe naporu, koji se, na kraju, uvek završi nauštrb zdrave navike)
  4. Sportski treninzi mogu da dovedu do povrede ili pogoršanja već postojećih deformiteta

 

Kakve mogu biti posledice ako izbegavate korišćenje ortopedskih pomagala

 

Posledice nelečenih ili neizlečenih deformiteta, povreda i dr. mogu biti trajne ukoliko odlučite da “odustanete”, izbegavate vežbanje i navikavanje na ortopedska pomagala.

 

Ovo ćete, pre svega, primetiti samim bolnim tačkama, kao što su stopala, skočni zglobovi, kolena, kukovi i kičmeni stub. 

 

Takođe, tu su i rastuće promene na kostima i kočenje mišića. Sve ovo će uticati na potpuni poremećaj statike čitavog tela, na izmenjenu cirkulaciju, pojavu hroničnog bola, i umanjiće celokupnu fizičku sposobnost koja će dalje bitno uticati i na kvalitet života.

 

Pre nego što bilo šta kupite, posavetujte se sa stručnjakom

 

Nikada nemojte kupovati nasumice!

 

Potražite mišljenje stručnjaka, nekoga u koga imate poverenje, i ko će nadasve pažljivo saslušati vaš problem, i u pogledu mobilnosti, i u pogledu navikavanja na ortopedsko pomagalo.

 

Nepravilno korišćenje ortopedskih pomagala takođe može postati problem koji zahteva korekciju, zato se na vreme treba raspitati o položaju kolena, kičme i eventualnih tegoba koje možete osećati tokom korićenja (bolovi, zamor, žuljevi na nogama…).

 

Kada sagledate šta očekujete od procesa kao što je navikavanje na ortopedska pomagala, i shvatite koju vam slobodu njihovo korišćenje može doneti - sigurni smo da ćete lakše i doneti odluku da ih uključite i svoju rutinu.

 

Povreda i trenutni hendikep je samo trenutak u sadašnjosti. Dozvolite telu da ojača, da pronađe novi oslonac.

 

Tim Ortopedija - Novi život je tu da vam pruži baš to - novi život. Nove nade i nove, još bolje, trenutke sa najdražima. Zajedno možemo sve.

 

Adresa: Milovana Milovanovića 2 (ugao sa Savskim trgom), 11000 Beograd

 

Telefon:


+381 11 7621-952
+381 63 648-116

 

E-mail: prodavnicaonz@gmail.com

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×