ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Zašto nastaju dekubitalne rane i kako se adekvatno leče

Mart 13, 2023

Briga o nepokretnom pacijentu, posebno u kućnim uslovima, vrlo je odgovoran posao, i uključuje neke od najzahtevnijih aktivnosti, kao što su promena toalete, menjanje pelena i kupanje.

 

Ukoliko se bilo koja od tih stavki poremeti, može doći do dugoročnih promena, uglavnom razvoja novih bolesti i pogoršanja stanja. Posebno je koža podložna raznim promenama.

 

Kao primer za pogoršanje stanja na koži pacijenata koji se ne kreću su svakako dekubiti, ili dekubitne rane.

 

Dekubiti nastaju tako što određeni deo tkiva trpi konstantan pritisak (npr. od ležanja), ponestaje mu kiseonika, i ćelije odumiru. Čišćenje, previjanje i lečenje dekubita je dug proces, i obično prolazi nekoliko faza.

 

Danas ćemo vam pomoći da unapredite svoje znanje i negu. Ukazujemo kako sprečiti dekubitus, i savetujemo vas kako da se sa njim izborite.

 

Kako nastaju dekubitalne rane?

 

Dekubitalne rane nastaju pod uticajem spoljašnjih faktora, odnosno kombinacijom faktora kao što su:

 

  1. Bakterije
  2. Mehanički pritisak na tkivo (glavni krivac za pojavu dekubitusa, jer sprečava protok krvi kroz tkivo)
  3. Vlaga

 

Međutim, za nastanak dekubitusa mogu biti zaslužni i “unutrašnji” krivci, a među njih se obično ubrajaju:

 

  1. Anemija
  2. Visoka telesna temperatura
  3. Nepravilna ishrana
  4. Pad imuniteta
  5. Loša higijena i sl.

 

Hronične bolesti koje mogu dovesti do pojave otvorenih rana ovog tipa, izdvajaju se arterioskleroza,  svi oblici paralize ili neuropatija.

 

Najčešća mesta na kojima nastaju dekubitusi

 

Najčešća mesta na kojima se pojavljuju dekubitalne rane su koža oko sakralne kosti, pete i bokovi, ali pritisak na tkivima usled ležanja može da napravi rane i na delovima tela poput kolena, laktova, člankova, pa čak na zadnjem delu lobanje.

 

Dekubitalne rane se najčešće javljaju kod osoba koje se ne kreću. Pritisak na tkivo mora biti dugoročan. Zato su pacijenti sa dekubitisom obično oni koji su primorani na ležanje u krevetu, ili koriste invalidska kolica.

 

U tekstu ispod smo objašnjavali kako odabrati invalidska kolica i jastuke za sedalni deo, tako da ne dođete u situaciju da vam ona postanu neudobna i teška za rukovanje. 

 

Savetujemo da pogledate o čemu se radi:

 

LINK: Kako odabrati invalidska kolica i šta morate znati kada birate invalidska

 

Dekubitalne rane su izazov čak i za lekare

 

Razvoj dekubitusa se odvija u nekoliko faza. Svaka od njih ima uočljive i karakteristične promene. Stoga, svaka faza se može i zaustaviti (zalečiti), ali moramo odreagovati na vreme!

 

Blagovremeno lečenje simptoma, sasvim sigurno, može sprečiti pojavu otvorenih rana na koži pacijenta!

 

Promene u prvoj fazi dekubitusa koža postaje osetljiva i bolna

 

Prva faza dekubitusa podrazumeva primećivanje promena. Te promene mogu podrazumevati promenu boje tkiva, modrice, suvu kožu na pomenutim, najčešće zahvatanim delovima tela. Takođe, pacijent se može požaliti na konkretan bol u određenoj tački, osećaj neprijatnosti i sl.

 

Druga i treća faza dekubitusa podrazumevaju veće tanjenje kože

 

U drugoj fazi razvoja dekubitalnih rana, dolazi do daljeg/većeg istanjenja kože, dok je treća faza potpuno očigledna, i podrazumeva gubitak čitave debljine kože. Epidermis na tim delovima postaje “kesast”, veoma dehidriran, beo, i javlja se otok i crvenilo.

 

Četvrti stadijum dekubitusa zahvata i kosti i zglobove

 

U četvrtom stadijumu, dekubitalne rane postaju izraženije, a njihovo lečenje zahteva ozbiljniju negu jer se šire na kosti i na zglobove

 

U okviru ovog stadijuma, postoji i peti, ili četvrti a). stadijum, karakterističan po pojavi crne kraste ili eshare. U ovom stadijumu, praktično je nemoguće bez lekara utvrditi tačnu dubinu dekubitusa.

 

Prevencija i lečenje dekubitusa: Higijena, ishrana i dodatna oprema

 

Kada je u pitanju dekubitus lečenje podrazumeva sprečavanje daljeg širenja, ili zaustavljanje novih “faza”.

 

Iako je najbolje za dekubitus lečenje prevencijom, nju je ponekad teže primeniti kod osoba sa težim oboljenjima, čije je kretanje potpuno onemogućeno, a pritom o njima brinu (nestručni) ukućani.

 

Ipak, određeni pozitivan efekat se može postići i redovnim okretanjem tela, odnosno redistribucijom pritiska i na druge delove.

 

Pored toga, veoma je važno voditi računa i u zdravoj ishrani pacijenta koji se ne kreće, kao i o tome da fekalije i urin ne dolaze u dodir sa kožom (barem ne na neko duže vreme).

 

Normalan unos proteina može osnažiti odbrambenu funkciju kože, a redovna promena pelena i uprljane toalete (i fekalijama i znojem) može daleko da nas odvede u sprečavanju i lečenju dekubitusa.

 

Promenu položaja tela je najbolje vršiti na dva sata, a tada teba uraditi i sledeće:

 

  1. Prebrisati pacijenta vlažnim maramicama
  2. Namazati kritična mesta antidekubitalnim kremama/gelovima
  3. Zalepiti hidrokolooidnu oblogu

 

Od značajne pomoći je i kvalitetan antidekubitni dušek koji će podržati vaš trud i olakšati vam okretanje i pomeranje pacijenta.

 

Pogledajte i celu ponudu našeg antidekubitalnog programa

 

Uloga antidekubitnih dušeka u lečenju dekubitusa


Antidekubitni dušek (dušek za dekubitus) se pokazao kao vrlo efektivno sredstvo kada je u pitanju lečenje dekubitusa. 

 

Idealan je dodatak bolničkim krevetima, jer sprečava pojavu dubokih rana; posebno ako dođe do razvoja prve i druge faze dekubitusa.

 

Tzv. čokolada oblik antidekibitnog dušeka, omogući će bolju cirkulaciju vazduha ispod tela. Nema vlage, nema razvoja bakterija. Nema razvoja rana.

 

Srednji delovi dušeka su napravljeni od mekane pene, ravnomerno dele težinu i pritisak, rasterećujući najosteljivije delovi tela (glava i ramena, sedalni deo, pete). Antidekubitalni dušeci omogućavaju konstantnu masažu tela i olakšaće i okretanje pacijenta.

 

Dekubitalne rane zahtevaju adekvatno reagovanje već u prvoj fazi!

 

Ako se zanemare već prvi simptomi dekubitusa, neminovno će doći i do novih komplikacija; težih za lečenje, čišćenje i održavanje.

 

Antidekubitalni program našeg tima vam može pomoći da ne dođe do komplikacija. U okviru prevencije preporučujemo, najpre, antidekubitni dušek, a onda i antidekubitalni jastuk ili podmetač.

 

Naravno, tu su i komprese, obloge i kreme koje, u velikoj meri, olakšavaju lečenje. 

 

Zapamtite!

 

Nelečeni dekubitus može dovesti do maligne alteracije, osteomijelitisa, sepse, anemije, ili pojave raznih fistula koje potencijalno završavaju na operativnom stolu (i to ako pacijent sme pod anesteziju).

 

Kako dekubitus predstavlja biti ozbiljno stanje, koje zahteva adekvatnu negu, vrlo je bitno da u tim situacijama znate kome da se obratite za stručnu uslugu. 

 

Tim “Ortopedija - Novi život” vam uvek stoji na raspolaganju.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×