ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Kako funkcioniše kompresivna terapija za lečenje rana i otoka

April 10, 2023

Kompresivna terapija je osnovni deo tretmana venske insuficijencije, limfnih i svih drugih vrsta otoka. Pritiskom na spoljašnji deo tkiva obolelog područja, postepeno se:

 

  • Ublažavaju postojeći simptomi
  • Uklanja otok, i
  • Sprečavaju teže posledice

 

Kompresivna terapija se obavlja aplikacijom komprese (jedne ili više njih), i obično prolazi nekoliko faza - upravo prema fazama lečenja otoka.

Danas ćemo predstaviti osnovne načine kako se primenjuje kompresivna terapija, čime se izvodi, i kakvi su njeni benefiti.

 

Vrste kompresivne terapije i čime sve postižemo pritisak

 

Kompresivna terapija može da se obavlja i u više od jednog sloja kompresivnim bandažama. Prema tome, kompresivna terapija može biti jednoslojna, višeslojna (višekomponentna).

 

Neretko se događa i da terapija pritiskom bude praćena prepisanim lekom/mašću/gelom (najpre cink pastom i/ili antidekubitnim gelom), pa ukoliko se otok/rana namaže, nju obično prvo zaštititi flaster, preko kojeg naknadno dolazi bandaža (ili više njih).

 

Zavoji za kompreso terapiju se razlikuju prema istegljivosti, a ona se određuje prema razlici koju postužu dok su istegnuti i dok su “u stanju mirovanja” (dok ih ne koristimo). Prema tome, postoje sledeće vrste zavoja za kompreso terapiju:

 

  • Kratkoelastičnii zavoji (trajni zavoji) - idealni za akutnu fazu otoka
  • Srednjeelastični kompresivni zavoji
  • Dugoelastični zavoji za kompresivnu terapiju
  • Kompresivne čarape

 

Svi zavoji i čarape spadaju u tzv. privremene zavoje, i koriste se nakon smanjenja edema. Kratkoelastični zavoji imaju kapacitet istegljivosti do 100%, srednjeelastični do 130% i dugoelastični veću od 140%.

 

Bandažiranje i kompreso terapija: Kada se radi?

 

Kada se koristi kompresivna terapija, idealno je (i preporučuje se) da se bandaže stavljaju izjutra. Ujutru je vaskularni sistem relativno stabilan, a sistem za varenje ispražnjen i nema nadutosti.

Ukoliko se postavljanje komprese obavlja u toku dana, pacijent mora da podigne ekstremitet ili drugi povređeni deo uvis (uzdignuti vodoravni položaj), 20 minuta pre nego što stavi čarapu za vene ili elastični zavoj.

 

Zašto? Pad pritiska mora neprekidno voditi u smeru prema srcu. Noću se ovi zavoji i čarape skidaju!

 

Šta je ono što moramo znati kada biramo i nameštamo bandažu za kompreso terapiju?

 

Ako su rana ili otok sveži (u akutnoj fazi), koža je tada najosetljivija. Tokom tih dana treba koristiti kratkoelastične zavoje, idealno sa većim procentom pamučnih vlakana. Ovakav izbor će sprečiti veće iritacije i senzibilizaciju naduvenog dela.

 

Bandaža ne sme imati nabore! Pritisak koji stvara kompresivna terapija mora biti homogen, i raspoređen preko celog upitnog područja.

 

Razmotriti upotrebu pozicionera ukoliko pokušavate da namestite čarape za vene npr. Upotreba podloge će pomoći da kompresivne bandaže ne završe samo na mestu otoka, već će rasporediti pritisak i na okolna ktiva, ravnomerno.

 

Ciljevi i benefiti kompreso terapije

 

Osnovni ciljevi korišćenja kompreso terapije i kompresivnih pomagala jesu olakšanje pri hodu, savijanje ekstremiteta bez bola (usled otoka) i poboljšavanja cirkulacije.

 

Ukoliko olakšanje izostane, pretpostavlja se da je problem u loše postavljenoj bandaži, ili pogrešnom odabiru kompresivnog zavoja.
Kompresivna terapija primenom bandaže sa postepenim pritiskom značajno podržava rad mišića srca. Krv bolje struji telom, uspostavlja se bolja cirkulacija, vene se skupljaju, ekstremiteti prestaju da budu hladni, i sprečava se stvaranje ugrušaka.

Ipak, primena bilo koje vrste kompresivne terapije zavisi od indikacije lekara, od vrste bolesti i stadijuma u kom se pacijent nalazi.

 

Važno!

 

Kompresivna terapija nikada ne sme prouzrokovati jake i progresivne bolove i ne smete imati osećaj trnjenja dok nosite kompresivni zavoj ili čarapu.

 

Takođe, signal da vam kompresa ne odgovara ili da je prečvrsto zategnuta može biti i pojava otoka oko ivica zavoja. Plava prebojenost prstiju je još jedan signal da kompresu treba ukloniti.

 

Pre odluke o korišćenju kompresivne terapije i aplikovanja zavoja, obratite se za savet lekaru! Odluku o odbacivanju i skidanju kompresa takođe podelite sa svojim pružaocem medicinskih usluga.

 

Kompresivna terapija je odličan način da sačuvamo zdravlje vena i smanjimo otok i bol oko zglobova, ali definitivno nije potrebna svakome. Ne oklevajte da kontaktirate i naš tim za savet, posebno ako spadate u grupu ugroženijih (dijabetičari ili osobe sa invaliditetom…).

 

Novi Život je tim posvećen tome da Vam obezbedi dugotrajnu pomoć pri izboru medicinskih pomagala, pri čemu nudimo široku paletu proizvoda za bolnice i kućnu negu.

 

Posetite naš sajt i pogledajte ponudu.

 

Pišite nam.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×