ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Kako odabrati odgovarajući bolnički krevet za pacijenta

Mart 27, 2023

Bolnički krevet može postati potreba u vašem životu, bilo da sebi želite da omogućite udobnije ležanje tokom lečenja, ili ako brinete o nekome ko se oporavlja od bolesti.

 

Kućna nega pacijenta je veoma zahtevan zadatak koji neretko podrazumeva kupovinu specijalne medicinske opreme.
U nju spadaju i bolnički kreveti. Bolnički krevet može olakšati tok bolesti pacijentu, ali i pomoći negovatelju da pruži bolju negu. To, sa običnim krevetom, ne možemo postići.

 

Generalno malo znamo o medicinskoj nezi, pa izbor bolničkog kreveta postaje težak zadatak. U nastavku teksta pročitajte ključne stvari koje treba da znate kako biste odabrali pravi bolnički krevet.

 

Bolnički kreveti - vrste i funkcije

 

Kada su u pitanju vrste bolničkih kreveta, možemo ih podeliti u dve, osnovne grupe: manuelni i električni (bolnički kreveti sa elektromotorom).

 

Manuelni bolnički krevet

 

Manuelni bolnički kreveti spadaju u povoljnije opcije za pacijente i njihove negovatelje. Međutim, ovi bolnički kreveti zato imaju manje mogućnosti kada se radi o promeni pozicije kreveta, koja pritom može biti teška za rukovanje i samom pacijentu.

 

Bolnički krevet sa elektromotorom

 

Električni bolnički krevet ima mnogo više opcija za promenu položaja, i njime se veoma lako manipuliše. U ponudi sajta Ortopedija - Novi život, možete pronaći i električne krevete, manjih i većih dimenzija, koji imaju daljinski upravljač, i izuzetno su laki za upotrebu.

 

Odluku o tome koji od ove dve kategorije bolničkih kreveta ćete izabrati, donesite prema vrsti pacijenta o kojem brinete. Uzmite u obzir sledeće parametre:

 

  1. Prirodu bolesti pacijenta
  2. Da li je pacijent funkcionalan i sam ustaje i okreće se
  3. Koje je predviđeno vreme oporavka
  4. Ultimativno - i vaš budžet

 

Da li vam treba dodatna oprema koja obično ide uz bolnički krevet?

 

Razmislite o prirodi bolesti pacijenta. Osim mesta gde će ležati, da li će mu biti potrebno još nešto?

 

  1. Priključak za neki aparat?
  2. Mesto za stalak za infuziju?
  3. Nepromočiva mušema?
  4. Antibakterijska sredstva za zaštitu?

 

Sve to spada u dodatnu opremu koju bolnički kreveti moraju imati, da bi bili funkcionalni pacijentu, ali da bi vama olakšali posao oko nege.

 

Ponekad su ovakve stvari/oprema/priključci sastavni deo bolničkih kreveta. U skladu sa potrebama pacijenta, trebalo bi razmisliti o tome šta uvrstiti na spisak neophodne dodatne opreme za bolnički krevet.

 

Dušek za bolnički krevet

 


Dušek za bolnički krevet je jednako važan kao i izbor kvalitetnog kreveta. Od dušeka zavisi koliko će pacijentu biti udobno u krevetu, posebno ako duže vreme provodi ležeći.

 

Kvalitetan bolnički dušek može da spreči pojavu dekubita, treba dobro da podnosi znojenje, da ne zadržava vlagu, i da bude otporan na bakterije.

 

Najbitnije karakteristike bolničkog kreveta

 

Kao što smo nagovestili, različiti bolnički kreveti (iz obe kategorije) nude različite opcije za olakšavanje korišćenja, i imaju različite karakteristike.

 

Ukoliko se pitate kakve karakteristike bolnički krevet treba da ima - to, opet,  zavisi od potreba pacijenta i od vaše mogućnosti. Ovo su neke od osnovnih karakteristika koje bolnički krevet mora da ima, da bi zadovoljio potrebe korisnika.

 

  1. Bolnički krevet mora biti lak za transport (mobilan)
  2. Dimenzije bolničkih kreveta - preporučuje se on bude nešto duži i širi od visine pacijenta
  3. Prilagođen težini pacijenta - neki bolnički kreveti mogu da “izdrže” do 100, neki 120, neki do 150 kg
  4. Da li vam je važno da bolnički krevet ima ogradu - ona sprečava pad
  5. Antibakterijski materijali i zaštita
  6. Mogućnost promene položaja (uzglavlja, predela nogu i dr)

 

Bolnički kreveti sa mogućnošću promene položaja

 


Svi bolnički kreveti imaju različite opcije za promenu položaja. Te opcije su uglavnom vezane za potrebe pacijenta, ali i njegove mogućnosti.

 

Ortopedija - Novi život ima raznovrsnu ponudu bolničkih kreveta, koja, osim kreveta standardne funkcije podešavanja visine, uzglavlja i nogu, ima i krevete sa različitim opcijama, kao što su:

 

  1. Podešavanje visine celog kreveta
  2. Funkciju podešavanja položaja koja omogućava da se podignu samo kolena i donji deo nogu, a da kuk i ostatak tela ostane u ležećem položaju

 

Kako da vam bolnički krevet duže traje

 


Kupovina bolničkog kreveta (pa i dušeka) je ozbiljna investicija, i sigurni smo da biste želeli da osigurate njegovu dugovečnost.
Znamo da i krevet i dušek dolaze u kontakt sa raznim supstancama tokom lečenja i ležanja pacijenta.

 

Ponekad je teško sprečiti takve pojave, ali postoji nekoliko stvari kojima možete preduprediti (prevremeno) propadanje bolničkog nameštaja:

 

  1. Pobrinite se da budete informisani o rukovanju krevetom (pročitajte uputstvo ili se obratite našim stručnjacima za savet i pomoć)
  2. Ukoliko primetite problem ili disfunkciju - rešite je odmah. Odlaganje popravki može odvesti do veće štete i rashoda
  3. Koristite bolnički krevet samo za njegovu namenu (pazite i na ograničenje težine)
  4. Trudite se da što preciznije i nežnije rukujete bolničkim krevetom (posebno ako ga često pomerate)

 

Naši bolnički kreveti pružaju maksimalnu udobnost pacijentu

 


Bolnički kreveti iz naše ponude su dizajnirani za osobe koje se zbog zdravstvenih problema ili invaliditeta moraju ležati. Pogodni su za formiranje inventara u staračkim domovima, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, ali i za privatno korišćenje.

 

Takođe, opremljeni smo krevetima sa dodatnim priključcima, specijalnim materijalima i inovativnim tehnologijama, koji mogu služiti u svrhu nege osoba sa paraplegijom, kvadriplegijom, mišićnom distrofijom, moždanim udarom i svim tipovima paraliza težeg stepena.

 

Pomoći ćemo vam da odaberete bolnički krevet koji odgovara vašim potrebama, i koji će pružiti maksimalnu udobnost bolesniku o kom brinete.

 

Kontaktirajte nas, Telefon:

+381 11 7621 952

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.