ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Kako odabrati štake i koji modeli postoje?

Novembar 21, 2023

Kada se suočimo s izazovima i ograničenjima kretanja, štake postaju naša podrška i pomažu nam da ostanemo aktivni i nezavisni. Pravilan izbor štake može biti od presudnog značaja, bez obzira da li se oporavljate od povrede ili želite poboljšati stabilnost pri hodanju.

U ovom blogu, istražićemo razloge zašto biste mogli da razmislite o nabavci štake, i predstaviti modele štaka koje su najčešće zastupljene.

Šta su štake?

Štake su pomoćna sredstva za kretanje koja prenose težinu sa nogu na gornji deo tela.

Ako se oporavljate od povrede ili hirurške intervencije, štake mogu biti neophodne za podršku pri hodanju i smanjenje opterećenja na povređenom delu tela. One vam pružaju sigurnost i pomažu u postizanju bržeg oporavka.

Štake treba koristiti tokom početne faze lečenja dok se ne postigne adekvatna snaga i normalna mehanika hoda. One mogu biti podlakatne, podpazušne, štake za barijatrijske pacijente. 

Upotreba štaka se kreće od kratkotrajnih povreda, kao što su uganuće ili hirurški zahvat koji zahtevaju da se smanji opterećenje noge ili stopala, do doživotnih invaliditeta, kao što je cerebralna paraliza.

Štake se uglavnom koriste jer su potreba zbog raznih povreda, trenutnih ili doživotnih, dok su štapovi druga kategorija i mogu se koristit kao podrška usled povreda ili kod starijih ljudi podrška radi sigurnosti. 

Čak i ako nemate ozbiljnu povredu, štake mogu biti korisne u održavanju stabilnosti i ravnoteže. Ovo je posebno važno za starije osobe koje se mogu suočiti s padovima i smanjenom pokretljivošću. 

Saveti za navikavanje kod ortopedskih pomagala

Najčešći tipovi štaka

Glavna podela odnosi se na mesto oslonca i po tome se štake dele na podlakatne i podpazušne. Druga podela se najčešće odnosi na vrstu materijala od kojih su napravljene, a to su drvo i aluminijum.

 

Podpazušne štake - Ovaj model štaka namenjen je za upotrebu u ranoj rehabilitaciji različitih povreda donjih ekstremiteta, kada nije dozvoljeno ni minimalno opterećenje povređenog dela tela.

Imaju pelote koje ublažavaju pritisak na pazušni deo i onemogućavaju nastanak povrede te regije usled korišćenja.

Mogu biti drvene ili aluminijumske. Podešavaju se po visini i prilagođavaju potrebama korisnika. Podpazušne štake pružaju i veći osećaj stabilnosti nego podlaktne.

Drvene štake su i dalje najčešće u upotrebi kod nas. One su nešto teže od aluminijumskih pa mogu malo više zamarati korisnika pri upotrebi. Takođe, mogu biti komplikovanije za odlaganje zbog svojih dimenzija.


Podlakatne štake - Ove štake pružaju oslonac u predelu lakta sa ergonomskom drškom/rukohvatom radi lakšeg i udobnijeg manevrisanja prilikom korišćenja. Imaju manžetnu na vrhu koja ide oko podlaktice. Koriste se tako što se ruka ubaci u manžetnu i a korisnik se šakama drži za rukohvat. Manžetna, najčešće napravljena od plastike, može biti polukružna ili pun krug sa otvorom koja ujedno onemogućava ispadanje štake iz ruke korisnika.

Podlakatne štake su uglavnom sa ergonomskom drškom, sa podesivom visinom i prave se od aluminijuma. Može se koristiti samo jedna ili obe u zavisnosti od povrede.

Korišćenje ovih štaka zahteva nešto veću stabilnost korisnika kao i bolju fizičku kondiciju nego što je to slučaj kod podpazušnih modela. Ali njihove dimenzije pružaju veću slobodu kretanja, naročito kada je reč o kretanju uz i niz stepenice.

Šta je najvažnije kod odabira štaka?

Prilikom odabira štake, važno je pronaći ravnotežu između kvaliteta, cene i svojih individualnih potreba. Najbolje štake su one koje odgovaraju vašem telesnom obliku, visini i potrebama za podrškom. Takođe je važno da štake budu izrađene od kvalitetnih materijala kako bi bile izdržljive i sigurne za korišćenje.

Kada je u pitanju izbor modela, najvažnije je uzeti u obzir svoje stanje i potrebe. Bez obzira da li vam je potrebna podrška pri oporavku od povrede ili jednostavno želite dodatnu stabilnost pri hodanju, pravilan izbor štake može vam pomoći da ostanete aktivni i nezavisni. 

Proučite različite tipove štaka, razmislite o svojim neophodnim aktivnostima i odaberite model koji najbolje odgovara vašim svakodnevnim potrebama. 

U ponudi Ortopedije Novi Život možete pronaći različite modele koji odgovaraju vašim zahtevima.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×