ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Šta je pravilno držanje tela, zašto je bitno i šta podrazumeva

Maj 9, 2023

Kako znati da imamo loše držanje tela? Kako popraviti držanje? Pravilno držanje tela podrazumeva pravilan položaj kičme, ramena, karlice, pravilno hodanje, pa čak i pravilan gaz.

 

Pravilno držanje tela je i veoma bitno za očuvanje zdravlja svih celog tela, dok loše držanje tela lako može dovesti do brojnih problema sa bolovima, smanjenom sposobnošću za rad - čak i za disanje.

 

Danas ćemo bliže odrediti šta sve utiče na držanje tela, i kako ga možemo popraviti.

 

Pravilno držanje tela podrazumeva da se kičma nalazi u prirodnom položaju

 

Šta znači da je kičma u prirodnom položaju? Pravilan položaj kičme je takav da je malim deo kičmenog stuba, prirodno, zakrivljen u vratnom, grudnom i lumbalnom delu.

 

“Prirodni”, ili “neutralni” položaj tela i kičme znači i da je naše celo telo je u izjednačenom položaju svih zglobova. Ovaj položaj podrazumeva da su skočni zglob, zglob kolena, sredina kuka, zglob ramena i uvo u jednoj liniji (gledano sa strane).

 

Kada posmatramo telo sa strane, i primetimo da je donji deo leđa izvijen (tj. da nije u neutralnom položaju), možemo očekivati da ovaj položaj tela i loše držanje tela, u nekom trenutku izazove bolove u donjem delu leđa, i da pogorša držanje gornjeg dela leđa i vrata.

 

Kifoza i skolioza su posledica lošeg držanja tela

 

Gornji deo leđa i vrata se povijaja tako što zauzima položaj unapred, kada dolazimo do držanja poznatog kao kifoza i vrat isturen unapred. Problemi koji takođe mogu da se jave kada je loše držanje tela u pitanju, su skolioza i uvrtanje kičmenog stuba. U ovom slučaju je lako dati dijagnozu jer se primećuje da je jedno rame ili kuk ispred drugog.

 

Kako treba držati ramena?

 

Pravilan položaj ramena podrazumeva da su ona simetrična u opuštenom stanju. Stomak bi trebalo da je blago uvučen.  Na ovaj način, sva naša težina se ravnomerno raspoređuje na oba stopala, i ravnomerno pritiska pete i prste. Glava je uspravna, a brada “stoji” paralelno sa podom.

 

Kako treba sedeti za pravilno držanje tela?

 

Pravilno držanje tela podrazumeva zauzimanje pravilnog položaja čak i tokom sedenja. Uzevši u obzir sve češću naviku i većinski sedentarni način života - rekli bismo da je položaj tela tokom sedenja presudan za pravilno držanje tela, tj. za njegovo propadanje.

 

Kako onda treba sedeti?

 

Kada sedimo, stopala bi trebalo da stoje čvrsto na podu. Leđa bi trebalo da su ravna i naslonjena na stolicu. Ukoliko već imamo problem sa krivim lumbalnim delom, idealno je stolicu opremiti jastučastim naslonom.

 

Ramena bi uvek trebalo da su opuštena, a ruke blago savijene u laktovima; najviše pod uglom od 90 stepeni, i to ne duže od sat vremena. 
Dugoročni položaj savijenih ruku može odvesti u povrede i slabljenje nerava u laktovima i šakama, što obično bude praćeno senzacijama trnjenja ili obamiranja.

 

Držanje tela se može naučiti i poboljšati

 

Loše držanje nije samo estetski problem, već se posle nekog vremena mogu razviti ozbiljni problemi sa bolovima prilikom obavljanja najjednostavnijih aktivnosti, kao što su hodanje, savijanje, čučanje, pa čak i sedenje. Srećom, loše držanje tela je nešto što se vežbom i upornošću može korigovati. Možemo naučiti i poboljšati držanje tela.

 

Vežbe za bolje držanje tela

 

Kada su vežbe za držanje tela u pitanju, trajno rešavanje problema zahteva ispravljanje mišićnog disbalansa; naročito u predelu krutih i neaktivnih mišića na butinama i zadnjici, na leđima i na stomaku.

 

Održavanjem aktivne i snažne muskulature, sprečićemo sabijanje pršljenova i pritisak na nerve. Upravo je ovaj pritisak glavni krivac za osećaj bola.

 

Dekompresija pršljenova, u velikom broju slučajeva, daje odlične rezultate kada su simetričnost držanja i stabilnost u pitanju. Zadržavanje tela u pravilnom položaju može da bude zahtevno, jer pravilno držanje tela mora da postane deo svakodnevne rutine.

 

Moramo ispravljati i bodriti sami sebe da vraćamo ramena u neutralni položaj, da pravilno stojimo - da se ispravimo!

 

Vežba treba izvoditi na pravi način, i uz nadzor terapeuta!

 

Važno je naglasiti i da sve ortoze koje lekar prepiše, moramo nositi. Te ortoze su najčešće predviđene da nas naviknu na prirodan položaj tela - onaj koji je telo zaboravilo.

 

Ponudu midera i steznika za gornji deo tela možete pogledati i OVDE, na našem sajtu. Imamo i dečje, elastične steznike, s obzirom na to da su najčešće deca u razvoju i rastu pogođena lošim držanjem tela.

 

Neutralni položaj kičme, i pravilno držanje tela podrazumevaju da se telo nalazi u položaju koji mu obezbeđuje ravnotežu i efikasno kretanje.

 

Loše držanje tela može dovesti do brojnih problema, uključujući bol u leđima, vratu, ramenima, kukovima i nogama, napetost mišića, umor, glavobolju i smanjenu sposobnost disanja.

 

To koliko će svi ti problemi trajati, kako će se razviti i hoćemo li imati ozbiljnije posledice, zavisi samo i isključivo od nas. Tim Ortopedija Novi Život, tu je da vas ohrabri da konačno preuzmete svoje zdravlje u svoje ruke. Na loše držanje tela možete odmah uticati, a mi smo tu da vam obezbedimo neophodna sredstva koja će pomoći vašem telu da se što pre navikne na pravilan položaj - i da ga zadrži!

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×