ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Šta vam govori bol u leđima: vrste, simptomi i uzroci

Maj 9, 2023

Lekari kažu da svaka druga osoba stalno oseća bol u leđima, čak i u mladosti, čak i ako ne boluje od neke bolesti ili ima problem zdravstvene prirode! Najveći razlog za to je sedentarni način života i nedovoljno fizičke aktivnosti, tokom dana ali i cele nedelje.

 

Kako bolovi u leđima mogu biti izuzetno neprijatan i ograničavajući problem za gotovo sve svakodnevne aktivnosti, evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da prepoznate uzrok bola u leđima, i nekoliko saveta da se sa njim borite.

 

Kakvi sve mogu biti bolovi u leđima

 

Ako su bolovi u leđima muče neko kraće vreme - manje od 6 nedelja - onda kažemo da je bol u leđima akutne prirode.
Treba znati da je akutni bol u leđima najčešće izazvan nekom povredom, najčešće padom ili dugoročnim izlaganjem prekomernom naporu.

 

Subakutni bol u leđima je obično bol koji traje između 6 nedelja i 3 meseca.

 

Međutim, ako bolovi u leđima traju već duže vreme (dakle duže od 3 meseca), i ako ste za zbog njih obraćali lekarima - a oni su i dalje prisutni -  kažemo da se radi o hroničnom bolu. Za hronični bol u leđima uzroci mogu biti razni, od povreda, do bola koji je posledica neke bolesti.

 

Bol u leđima i njegovo lokalizovanje

 

Najčešći bolovi u leđima vezani su za bol u lumbalnom delu leđa (dakle bol u donjem delu leđa i zadnjici), bol u vratu i bol u gornjem delu leđa. Bol u donjem delu leđa i/ili zadnjici obično se javlja kao osećaj napetosti ili ukočenosti, i često je uzrok otežanog kretanja, savijanja i okretanja.

 

Ponekad se bol u lumbalnom delu može preseliti sve do zadnjice, kada se senzacije bola i “ubadanja” osećaju čak na trtičnoj (sedalnoj) kosti, ili čak na nogama i stopalima.

 

Osećaj utrnulosti ili trnjenja najčešće se vezuje za bol u gornjem delu leđa, i može biti posledica lošeg držanja i krivljenja kičme zbog lošeg i dugotrajnog sedenja. Svi bolovi u leđima se manifestuju kao bolne tačke koje se aktiviraju pri bilo kom pokretu, i veoma su osetljive čak i na dodir.

 

Uzroci bolova u leđima

 

Preterano opterećenje leđa se navodi kao najčešći razlog za bol u leđima. To opterećenje može doći na razne načine, ali kao najveći “teret” za kičmu imamo 2 krivaca:

 

  1. Dugotrajni fizički napor (bilo da nosite npr. džakove, ili dižete neprimerene težine u teretani - činjenica je da vaša leđa nemaju dobru mišićnu potporu
  2. Bolovi u kičmi zbog dugotrajnog i nepravilnog sedenja (Npr. dugih radnih sati provedenih u sedećem i savijenom položaju)

 

Uzroci bola u leđima mogu biti i neke bolesti i stanja organizma

 

Povrede leđa takođe mogu biti uzrok bola u leđima, i često se ta bol svrstava u hronične, kao što smo pomenuli. Najčešće povrede leđa su istegnuće mišića ili uganuća. Takođe, razvoj i napredovanje bolesti kao što su diskus hernija, spondiloza, (osteo)artritis, stenoza i dr. umnogome otežavaju lečenje ili ublažavanje bola u leđima.

Infekcije kičmenog dela leđa, kao što su meningitis ili infekcije kičmene moždine takođe mogu biti uzrok bolova u leđima.

 

Obratite pažnju na to da li vaše navike pogoršavaju bol u leđima

 

Ako imate problema sa bolovima u leđima, obratite pažnju i na to kakav život vodite. Koliko ste zapravo jaki, odnsno koliko su jaka vaša leđa i na to šta radite da biste ih ojačali.

 

Da li imate redovne fizičke aktivnosti? Koje vrste aktivnosti praktikujete kako biste ojačali leđa? Koliko vremena u toku dana provedete sedeći? Kakvo vam je držanje? Imate li možda i ravne tabane?

 

Obratite se lekaru i stručnjaku za fizikalnu terapiju kako biste dobili najpravilniji savet o tome kako najbolje da se nosite sa bolom i kako da sprečite njegovo širenje ili/i ponavljanje.

 

Da bi se bolovi u leđima pravilno lečili, i da bismo mi sami imali šansu da ozdravimo, veoma je važno je obratiti pažnju na to gde se nalazi (odakle počinje) bol u leđima, koliko traje i kakve ga dodatne senzacije prate (npr. da li se bol širi u nogu, vrat, rame i dr).

 

Posebno treba obratiti pažnju na to ako bolovi u leđima traju duže od nekoliko nedelja ili ako se javljaju i drugi simptomi, kao što su utrnulost ili trnjenje (često u nogama).

 

Mnogi bolovi u leđima zahtevaju dugotrajno lečenje; gotovo uvek je propisana terapija lekovima i fizikalna terapija, a ponekad moramo uključiti i neke vrste ortoza, pa čak i operativne procedure.

 

Da biste bili opremljeni najboljim ortozama ili steznicima, pobrinuće se i naš tim! Ortopedija Novi Život je tu za savete i podršku da otpočnete novi život, bez bola, jači i srećniji.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×