ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

5 načina kako osobi sa invaliditetom olakšati kretanje i život

April 21, 2023

Život sa invaliditetom često pretvori bilo kakvo kretanje u luksuz. Sedi, ustani, uzmi štake, prebaci se iz kolica na wc šolju, pokušaj da se pridržavaš za rukohvate…

 

Pozovi nekoga da ti pomogne da siđeš niz stepenice, zaboravi na putovanje jer u autobusu i avionu često ne postoje rampe…

 

I tako svaki dan…

 

I tako, neretko, zauvek…

 

Život sa invaliditetom je nešto što ne možeš predvideti. Ne možeš zanemariti njegovu suštinu, nekad se nikada ne možeš ni navići Dodatno opterećenje stvara saznanje da je sve oko tebe neprilagođeno osobama koje za kretanje moraju da koriste pomoć…

 

Možda trenutno ne možemo uticati na to kakav odnos država i grad imaju prema potrebama osoba sa invaliditetom, i koliko brinu o tome da se i oni bezbedno kreću, ali možemo krenuti od sebe.

 

Evo kako možemo učini svoj dom, koliko toliko, bezbednim i funkcionalnim za život sa invaliditetom, bilo da se neko nalazi u kolicima ili se pomaže nekim drugim ortopedskim sredsvtima.

 

1. Instalirajte rukohvate svuda gde je to potrebno (i moguće)

 

Rukohvati su nezamenjivi ako želimo da život sa invaliditetom bude funkcionalan i bezbedan. Rukohvati će pomoći pridržavanje, održavanje ravnoteže, prilazak raznim stvarima, ali i povećati sigurnost i samostalnost.

 

Gde treba obratiti posebnu pažnju? U kupatilima! U našoj ponudi možete pronaći rukohvate za kupatila od raznih materijala (metala i čvrste plastike), kao i rukohvate koje možete montirati šrafljenjem u zid ili postavljanjem na vakuum (idealno za kade).

Pogledajte OVDE ponudu rukohvata, i prilagodite dom za život sa invaliditetom.

 

2. Sredstva za savlađivanje prepreka: kad, šta i koliko bi koštalo

 

Rampe, guseničari, lift platforme, i još mnogo toga… Potrudili smo se da u našoj ponudi predstavimo različite načine za savlađivanje prepreka na putu, bilo da je potrebno montirati ih u domu ili u javnim ustanovama.

 

Zašto bi trebalo da razmislite o kupovini ovakvih sredstava, za ako ste već odlučili da prilagodite život sa invaliditetom svakodnevici?

 

Prednost instalacije ovakvih pomoćnih sredstava jeste ulaganje u pokretnost svake osobe kojoj je svakodnevica život sa invaliditetom. Veliki broj osoba u kolicima čak ni ne izlazi napolje, do grada, pa čak ni iz svog doma jer ne mogu sići ni niz stepenice.

 

Uz pokretnu platformu, bilo kakvo stepenište  više nije  problem. Prilaz domu možete obezbediti neklizajućom i sklopivom aluminijumskom rampom.

 

Cene rampi, platformi i guseničara

 

Zazor od ovakvih pomoćnih sredstava je često opravdan zbog njihove cene. Međutim, treba imati na umu da stvari kao što su platforme za savlađivanje prepreka podržavaju funkcionalnost osoba sa invaliditetom.

 

Guseničara za stepenište možete kupiti po ceni od 300.000 dinara.

 

Sklopive, aluminijumske rampe možete pribaviti već po ceni od nepunih 20.000 dinara, ali cena zavisi od modela i dužine rampe, tj. od visine koja je potrebna da se savlada. Za neke kompleksnije modele (presvučene neklizajućom gumom i sl) biće potrebno već oko 50.000 dinara.

 

Kada su lift-platforme u pitanju, da bi se formirala cena potrebno je u obzir uzeti mnogo parametara. Na primer, treba voditi računa o tome koji tip platforme je moguće ugraditi na vaše stepenište (koso stepenište, spiralno, usko…), zavisno od prilaza, da li želite platformu sa ili bez sedalnog dela, itd.

 

Zavisno od toga, formira se i cena. Za više informacija, obratite se i našem timu.

Kontakt: platforme@platforme.co.rs

 

3. Rasklonite sve “nepotrebno” po kući

 

Život sa invaliditetom je razlog više da se okrenete minimalizmu u kući. Rasklanjanjem nepotrebne dekoracije i glomaznih komada nameštaja, stvaramo uslove za slobodnje i bezbednije kretanje, bilo da osoba koristi štake, hodalicu ili je u kolicima.

 

Raščistite put osobama koje žive život sa invaliditetom, i za kretanje im ne potrebna bilo kakva pomoć. Ovo će im posebno dobro doći ako se tek navikavaju na život sa invaliditetom i korišćenje pomagala, a sprečiće i štetu od obaranja i lomljenja stvari, i isključiće dodatne povrede.

 

Saveti za navikavanje na ortopedska pomagala

 

4. Uložite u bolju opremu koja pruža veću samostalnost

 

Funkcionalnost i pokretljivost osobe sa invaliditetom, često je jednaka opremi sa kojom ona barata. Bolja kolica će olakšati život sa invaliditetom, jer će sigurnije prevesti nekoga od tačke A do tačke B.

 

Postojanje prilaza i lako savladavanje prepreka će ohrabriti nekoga da bude deo zajednice, a “dodatna oprema” poput jastuka za leđa, kvalitetnog kreveta i dušeka ili tople kabanice će popraviti njeno fizičko i imunološko zdravlje, i to na duže staze.

Šta podrazumeva nega nepokretnih lica

Kako odabrati invalidska kolica i šta morate znati kada birate invalidska kolica

Kako hladnoća utiče na osobe sa invaliditetom (i kako im olakšati zimu)

Kako odabrati odgovarajući bolnički krevet za pacijenta

 

5. Potrudite se da podignete svest o kretanju invalida

 

Činjenica da mi, kao društvo, loše gledamo na život sa invaliditetom i često ne vidimo one koji imaju probleme sa kretanjem, jer su oni uglavnom zatvoreni u svojim domovima, bez mogućnosti da savladaju prepreke koje bi ih dovele do ljudi.

 

U svakom društvu, 10% stanovništva se suočava sa različitim oblicima invaliditeta. Celo društvo mora da pronađe tu volju i ambiciju - da sutra, niko od nas ne oseća strah od toga da normalno izađe na ulicu, strepnju od toga šta može da očekujemo od okoline i sl.

 

Život sa invaliditetom ne znači kraj! Ali mi moramo biti ti koji će na to ukazati! Tim Ortopedija Novi Život aktivno učestvuje u tome da sve institucije, zgrade i saobraćajnice budu pristupačne za sve.

 

Znamo da ne možemo uticati na celo društvo, ali dovoljno je da mi kao pojedinci damo svoj doprinos širenju svesti o potrebama koje iziskuje život sa invaliditetom. Danas ćemo glas dići samo mi, sutra će nas biti petoro, prekosutra dvadesetoro

 

Za godinu dana, možda sve javne institucije dobiju platforme za spuštanje niz stepenice. Ili se na javnim bazenima ugrade penjalice, ili autobusi dobiju platforme za ulazak i izlazak iz vozila…

 

Čak se ne radi samo o osobama sa invaliditetom. Svaka četvrta osoba suočava sa problemom nepristupačnosti javnom prevozu i javnim zgradama (majke sa kolicima, stare osobe, trudnice i dr). Vreme je da to promenimo. I mali koraci su koraci unapred.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×