ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD

Proizvodi

Šta je limfna drenaža i kada je treba sprovoditi

April 25, 2023

Presoterapija je odličan način da se, terapeutski, oslobodite bola, otoka i nagomilane limfe u tkivima. Zbog toga, presoterapija je dobila i naziv limfna drenaža, a za njeno izvođenje, koriste se razna sredstva; od pomagala kao što je rukav za limfnu drenažu, do masaže i posebnih komora.

 

Kako funkcioniše kompresivna terapija za lečenje rana i otoka

 

Jeste li znali da su i čarape za vene deo ove terapije? Njihova funkcija zasnovana je na stvaranju blagog pritiska (presoterapija) koji vraća u normalno stanje zidove vena i uspostavlja pravilnu cirkulaciju.

 

U trendu a zdravi - kako kompresivne čarape za vene čuvaju noge

 

U našem Limfaedema programu, možete pronaći anatomski rukav za drenažu od mikrovlakana; tanak, lagan i prozračan, ali dovoljno snažan da vas oslobodi postoperativnog i posttraumatskog limfedema.

 

Posebno je koristan za tretiranje edema nakon mastektomije. Ali hajde da se upoznamo sa značajem ovakvih sredstava. Danas ćemo naučiti šta je limfna drenaža, za šta je dobra, kada je treba sprovoditi, i postoje li neka ograničenja ove terapije.

 

Šta je limfa, koji je značaj limfe i limfnog sistema

 

Svi dobro znamo da se naš organizam bori sa bolestima zahvaljujući imunitetu. Taj “lek”, odnosno ono što u najvećoj meri “napaja” imunitet jeste krv i sve one lekovite komponente koje se kriju u limfnom sistemu. Limfni sistem nas brani od bolesti, grana se po celom našem telu, a čini ga:

 

  • Limfa
  • Limfni sudovi
  • Limfne žlezde, i
  • Limfni organi (krajnici, slezina, koštana srž)

 

Limfa je bezbojna tečnost koja se sastoji od krvne plazme i belih krvnih ćelija. Nastaje kao proizvod ćelijskog metabolizma, i putem limfnog sistema prenosi se u krvotok.

 

Limfni čvorovi su na tom putu presudni za naš imunitet, jer oni prečišćavaju limfnu tečnost od štetnih materija i bakterija koje u nju dospevaju.

 

Šta je limfna drenaža

 

Limfna drenaža je tu da “probudi” limfni sistem i pokaže mu dodatni put kojim tečnost iz međućelijskog prostora može oticati u krv - a ne zadržavati se u tkivima, i tako praviti otoke.

 

Zašto je važna limfna drenaža?

 

Najvažnija funkcija limfnog sistema je da iz tkiva otklanja belančevine (i druge velike čestice). Oni se ne mogu direktno apsorbovati u krv, a kada bi se proteini zadržavali u tkivima - apsorpcijom u kapilarnu krv.

 

To uklanjanje belančevina iz tkivnih prostora izuzetno je važno, jer da limfa to ne radi, umrli bismo za 24 časa! Limfa i limfni sistem na ovaj način postižu svojevrsnu detoksikaciju organizma, poboljšavaju imunitet, regenerišu tkiva, smanjuju otok, bolove i dr…

 

Kada onda stvari pođu “po zlu”, i zašto se limfa proliva pa je potrebno drenirati/isušiti?

 

Stvaranje limfadema: doživotno oboljenje limfe

 

Limfedem je hronično, neizlečivo oboljenje koje nastaje usled poremećaja u evakuaciji limfe iz podkožnog tkiva (tamo odakle je “čistilo” belančevine i dr). 

 

Karakteriše se otokom koji zahvata pogođeno područje, a može se preneti na ceo ekstremitet ili oba ekstremiteta (nogu, ruku, vrata, trupa). Uz vidno prisutan otok, pacijenti osećaju u težinu ili punoću tkiva na problematičnom mestu.

 

Otok obično ograničava mogućnost pokreta, koža se zateže, a oko zglobova su prisutne senzacije peckanja ili bridenja. Limfademi često prolaze i kroz upalne procese (cellulitisa, Lymphangitisa), jer limfa u tkivima otiče, pa ukoliko se ne leči, bolest može brzo da napreduje i izazove velike deformitete - elenfatijaze.

 

Limfna drenaža - primena i kontraindikacije

 

Kada je u pitanju limfna drenaža, masaža je najčešći oblik u kom se primenjuje. Ona se u ovom obliku sprovodi u ciklusima, obično od oko 45 minuta do sat vremena. Jedan ciklus obično traje 10 dana.

 

Limfna drenaža obično podrazumeva i druge načine dreniranja tkiva, odnosno uključivanje i drugih metode podsticanja cirkulacije kao što su ultrazvuk, elektrostimulacija, vežbe i aplikovanje kompresa (npr. rukav za limfnu drenažu).

 

Regenerišući efekti limfne drenaže

 

Limfna drenaža ne pogađa samo deo koji se konkretno masira, ili deo na koji je navučen npr. rukav za limfedem ruke.
Limfna drenaža utiče i na oporavak dubokih tkiva, a kao najbolji primer je dejstvo limfne drenaže na bolove usled osteoporoze i ukočenosti zglobova.

 

Limfna drenaža takođe doprinosi boljoj apsorpciji nutritivnih sastojaka iz ishrane i doprinosi ojačavanju imunološkog sistema. Limfna drenaža poboljšava vensku cirkulaciju, i posebno je korisna terapija kod proširenih vena i problema sa kapilarima, i ublažava hipostatički otok na nogama.

 

Kome je potrebna limfna drenaža?

 

Limfna drenaža je proces od kog svi mogu imati koristi, ali se najčešće preporučuje osobama koje imaju povećanu fizičku aktivnost, jer se tokom aktivnosti nagomilava mlečna kiselina u mišićima, što može proizvesti pojavu miogeloza (bolnih čvorova) u mišićima.

 

Limfna drenaža nakon masektomije

 

Limfna drenaža se pokazala kao dragocena procedura sa odličnim rezultatima nakon masektomije. Ženama koje su se operisale od kancera dojke i materice, utege za limfnu drenažu pomažu da ne zadržavaju velike količine toksina, nastalih raspadanjem hrane koja ulazi u krvotok.

limfna-drenaza-nakon-masektomije

Smanjivanjem količine i pritiska tečnosti u regiji pazuha, povećava se dotok krvi u glavu i momentalno se smanjuje bol. Kompresivno tkanje rukava pojačava pritisak na slojeve tkiva na ruci (ili torzu), i povećava prenosne kapacitete limfnih sudova.

 

Na ovaj način, limfna drenaža sprečava oticanje ekstremiteta i učvršćuju se rezultati dotadašnjih terapija. Problemi sa limfedemima ne mogu biti izlečeni. Međutim, iako je ovaj problem u velikoj meri ireverzibilan, nevezano za terapiju, značajno je da terapija nošenja kompresivnih rukava može značajno uticati na smanjenje bola i otoka koji ometaju funkcionalnost.

 

Rukav za limfedem ruke iz naše kolekcije je prijatan za nošenje, snažan i pouzdan. Odlično prianja na kožu i ne izaziva iritacije i upale.
Pogledajte ponudu našeg sajta, i uverite se kako vam tim Ortopedija - Novi život omogućava da život nastavite raširenih ruku.

ORTOPEDIJA - NOVI ŽIVOT DOO BEOGRAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.
https://www.ortopedija-novizivot.co.rs/images/banners/62.jpg ×